Recycle-tarief

De gemeenteraad heeft besloten om een recycle-tarief in te voeren voor het verwerken van restafval. Op 1 januari 2025 gaat dit recycle-tarief in. De afvalstoffenheffing wordt vanaf die datum op een nieuwe manier berekend. De afvalstoffenheffing bestaat dan uit een vast en variabel deel. U heeft zelf invloed op het variabele deel.

Vast en variabel deel

De hoogte van het vaste deel hangt nog steeds af van met hoeveel mensen u samenwoont. Het variabele deel wordt bepaald door het aantal keer dat u een grijze bak voor restafval aan de weg zet, of een zak restafval in de ondergrondse container gooit. Hoe minder vaak u dat doet, hoe minder u betaalt. Het deel wat u betaalt voor de oranje bak met plastic, blik en drinkpakken en de groene bak met groente-, fruit- en tuinafval (gft) of daarvoor bestemde containers zit in het vaste deel van het tarief. Het maakt dus niet uit hoe vaak u dit afval aanbiedt.

Ophalen van afval

HVC blijft afval ophalen op de manier zoals u gewend bent. De frequentie van het ophalen van het afval blijft gelijk. Nieuw is wel het betalen voor het laten ophalen van grof afval. Het wegbrengen naar het afvalbrengstation is en blijft gratis.

Uitzonderingen

Inwoners met medisch of incontinentiemateriaal kunnen compensatie aanvragen voor het variabele deel van het tarief. Inwoners die recht hebben op kwijtschelding van lokale belastingen krijgen ook compensatie. Zwerfafvalrapers kunnen hun zakken gratis aanbieden bij een ondergrondse container of op laten halen door te melden via Fixi.

Doel recycle-tarief

De komende jaren gaan de kosten voor het verwerken van restafval enorm omhoog. Als we nu niets doen om de hoeveelheid restafval omlaag te krijgen moeten we straks veel meer gaan betalen.

Binnen onze gemeente scheiden we ons afval steeds beter en wordt ook de hoeveelheid restafval per persoon steeds lager (van 134 kilo in 2020 naar 120 kilo in 2023). Maar we zijn er nog niet. Van het restafval in de grijze afvalbak, bleek in 2023 slechts 20 procent daadwerkelijk restafval. Alles uit de grijze afvalbak wordt verbrand, terwijl 80 procent gerecycled had kunnen worden. En recyclen van afval is veel beter voor het milieu. Daarom stimuleert het recycle-tarief het goed scheiden van afval. Hoe beter u het afval scheidt, hoe minder restafval u overhoudt en hoe minder u betaalt.

Meer informatie

In de tweede week van oktober wordt u persoonlijk per brief geïnformeerd. De daadwerkelijke tarieven voor het vaste en variabele deel van het recycle-tarief stelt de gemeenteraad in december vast.

Veelgestelde vragen

Een recycle-tarief is een andere manier om de afvalstoffenheffing te berekenen.
Het tarief bestaat uit twee delen: een vast deel en een variabel deel. U heeft invloed op het variabele deel. Als u uw afval goed scheidt, heeft u minder restafval. Dit betekent dat u minder vaak de restafvalbak aan de weg hoeft te zetten of een zak in de ondergrondse container hoeft te gooien.

Het recycle-tarief is bedoeld om het scheiden van afval meer te stimuleren. De verbranding van restafval is slecht voor het milieu en duur. We verwachten dat verbranding alleen maar duurder wordt. De hoeveelheid restafval moet dus flink omlaag. Dat kan ook. In het restafval zitten vaak veel grondstoffen die we opnieuw kunnen gebruiken, zoals gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken, papier, glas en textiel.

 

Ongeveer de helft van alle gemeenten in Nederland heeft een soortgelijk systeem. In die gemeenten wordt afval beter gescheiden en is de afvalstoffenheffing gemiddeld lager. Omdat we in Drechterland al heel goed bezig zijn, is het recycle-tarief een goede manier om inwoners te belonen voor hun goede afval scheidingsgedrag. En tegelijkertijd daagt het anderen uit om hun afval beter te scheiden en zo hun afvalstoffenheffing te verlagen

Wij gaan per 1 januari 2025 het recycletarief invoeren op het restafval. Het invoeren van het recycletarief is een besluit van de gemeenteraad en onderdeel van het Recycleplan 2022-2025.

Het recycle-tarief bestaat uit een vast en variabel deel. Het vaste deel hangt af van de grootte van uw huishouden, dus van het aantal mensen met wie u samenwoont. De hoogte van het vaste deel verschilt voor één- of meerpersoonshuishoudens. Dit deel wordt elk jaar in december vastgesteld door de gemeenteraad.

Het variabele tarief hangt af van hoe vaak u de grijze afvalbak aan de weg zet of een restafvalzak in een ondergrondse container doet. U betaalt dus niet voor het aantal kilo’s restafval. Ook dit deel wordt in december vastgesteld door de gemeenteraad.

De oranje bak met plastic, blik en drinkpakken en de groene bak met groente-, fruit- en tuinafval (gft) of daarvoor bestemde containers maken geen onderdeel uit van het variabele tarief.

In het begin van elk jaar ontvangt u de factuur gemeentelijke heffingen. De eerste keer betaalt u alleen het vaste deel van de afvalstoffenheffing. Het variabele deel betaalt u achteraf, bij de factuur van het jaar erna. 

In 2025 betaalt u het vaste deel van de afvalstoffenheffing over 2025. In 2026 betaalt u het vaste deel van de afvalstoffenheffing over 2026 en het variabele deel over 2025.

Met de inkomsten uit de afvalstoffenheffing betaalt de gemeente de kosten voor het inzamelen van al het huishoudelijke afval en het verwerken ervan. Ook de kosten die de gemeente maakt voor de milieustraat worden hiervan betaald. Met de komst van het recycle-tarief worden vanuit het vaste tariefdeel bijna alle afvalkosten betaald, behalve de kosten voor restafval. De kosten voor het restafval worden betaald uit het variabel tariefdeel.

Het gaat hier om de prikkel: het blijkt dat mensen hun afval beter gaan scheiden bij een financiële prikkel. Daardoor blijft er uiteindelijk minder restafval over en kan er meer gerecycled in plaats van verbrand worden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar daardoor houden we ook de kosten beheersbaar: restafval is bijna de duurste stroom om te verwerken en daarnaast heft het rijk een aanzienlijke belasting op restafval.

De ophaalfrequentie veranderd niet. HVC komt net zo vaak langs om de afvalbakken of containers te legen als u gewend bent. In de HVC afval-app [en in de Afvalkalender op de website van HVC staan de ophaaldagen van het afval.

Op de locaties waar plastic-, blik en drinkpakken (PBD) in zakken wordt opgehaald, komt HVC vaker langs. Dit doen we, omdat we verwachten dat door het beter scheiden van afval meer PBD wordt ingezameld. Ook worden er extra containers voor gft- en etensresten geplaatst. Inwoners die hier gebruik van maken worden hier later dit jaar nog per brief door HVC over geïnformeerd.

Op een aantal centrale locaties in onze gemeente worden multi-mini-bakken geplaatst. Dit zijn speciale containers waar bijvoorbeeld batterijen, spaarlampen, adapters en oude telefoons in mogen. Deze bakken zijn voor iedereen toegankelijk.

Dit kunt u zelf bijhouden, of door gebruik te maken van de HVC app. Deze app kunt u downloaden in de store op uw telefoon. Het is wel belangrijk dat u uw account eerst verifieert.

 

Als u een afvalpas heeft om een (ondergrondse) container te openen, ontvangt u later dit jaar nog een nieuwe pas. Hiermee wordt het aantal keer dat u de container opent geregistreerd.

 

 

 

Inwoners die op dit moment kwijtschelding ontvangen kunnen nog steeds volledige kwijtschelding van het vaste deel van de afvalstoffenheffing aanvragen. Daarnaast krijgen zij zes keer het aan de weg zetten van een grijze bak of 24 keer een afvalzak in een ondergrondse container doen vergoed.

Er zijn inwoners die door een medische reden meer restafval aanbieden. Huishoudens met een medische indicatie krijgen vanaf de invoering van het recycle-tarief een financiële vergoeding. Zij krijgen zes keer het aan de weg zetten van een grijze bak of 24 keer een afvalzak in een ondergrondse container doen vergoed.

Wij zijn erg blij met de vrijwilligers die zwerfafval opruimen in onze gemeente. Dit blijven wij ondersteunen. Daarom komt er een speciale zwerfafvalpas. Met deze pas kunnen zij een aantal keer gratis zakken naar een ondergrondse container brengen. Dit wordt door de gemeente betaald. Ook blijft het mogelijk om het opgeruimde zwerfafval op te laten halen via een Fixi-melding.

De ervaring in andere gemeenten is dat dit niet toeneemt. Maar net zoals in de huidige situatie, kunnen we dit niet helemaal voorkomen. We ondernemen wel extra acties, zoals het inzetten van boa’s en afvalcoaches. Ziet u ergens afval? Maak ene melding via Fixi.

Dit helaas niet te voorkomen. Zet uw restafvalbak pas aan de weg als deze helemaal vol zit. Zo is er geen ruimte voor buurtgenoten om iets bij te gooien. Het variabele tarief wordt bepaald door het aantal keer dat u de bak aan de weg zet. Er wordt niet gekeken naar het gewicht van het restafval in jouw bak of zak. Het maakt voor uw kosten dus niet uit als iemand daar iets bij stopt voordat de container is geleegd. Natuurlijk is het niet netjes en niet de bedoeling dat anderen afvalzakken in uw container gooien. Gebeurt dit toch? Spreek diegene hier dan op aan. U kunt dit ook melden bij HVC.

Is uw restafvalbak weg? Geef dit dan ook door aan HVC, u ontvangt dan een nieuwe bak. De restafvalbakken die als vermist zijn opgegeven worden direct geblokkeerd. De geblokkeerde bak wordt niet meer geleegd en blijft vol aan de weg staan.