Opvang vluchtelingen
De gemeente Drechterland gaat vluchtelingen opvangen. Dit zijn mannen, vrouwen en kinderen die hun land hebben verlaten vanwege oorlog, onderdrukking of andere problemen. Ze hebben een veilige plek nodig om te wonen.
Volgens de Spreidingswet moet elke gemeente in Nederland vluchtelingen opvangen. Zo wordt de opvang eerlijk verdeeld. Voor Drechterland gaat het om minimaal 125 mensen, waarbij de gemeente uitgaat van een maximum van 175.
De regering wil de Spreidingswet afschaffen. Maar zolang de wet nog geldt, voert de gemeente Stede Broec deze uit. Daarom gaan wij verder met de plannen voor een opvanglocatie.
Mogelijke opvanglocatie: Hoogkarspel-Zuid
De opvanglocatie moet aan bepaalde eisen voldoen. Deze moet:
- snel beschikbaar zijn
- betaalbaar zijn
- veilig zijn voor de bewoners en omgeving
- goed bereikbaar zijn
- aangesloten kunnen worden op water, gas en elektriciteit
In Drechterland zijn weinig geschikte locaties. Een mogelijke plek is Hoogkarspel-Zuid. Dit is een weiland tussen de Zuiderwijzend en de Slimweg. Hier zijn plannen voor woningbouw. Daarom wordt deze plek nu als voorkeurslocatie bekeken.
Hoe gaat het verder?
De gemeente werkt samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan de plannen. We praten ook met bewoners, bedrijven en de gemeenteraad.
In november 2024 was er een inloopbijeenkomst voor omwonenden en belanghebbenden. De zorgen en vragen van de bewoners nemen we mee in de verdere plannen.
Voordat de opvanglocatie er komt, moet eerst een aantal stappen gezet worden:
- onderzoek naar de locatie
- een bestuursovereenkomst maken tussen de gemeente en het COA
- plannen uitwerken voor de inrichting van de opvanglocatie
- de vergunning aanvragen en het vergunningentraject doorlopen
Volgens de Spreidingswet moet de opvanglocatie in de zomer van 2025 klaar zijn. Of dat lukt, hangt af van de vergunningsprocedure en de planning van COA.
Contact
Heeft u een vraag? Kijk eerst bij de veelgestelde vragen hieronder. Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail.
Veelgestelde vragen
Bewoners van de opvanglocatie
In de opvanglocatie komen vluchtelingen uit verschillende landen. Mannen, vrouwen, kinderen en gezinnen die uit hun eigen land gevlucht zijn voor oorlog, onderdrukking of om een andere reden niet in hun land kunnen blijven. Deze mensen hebben onderdak nodig.
Het COA bepaalt welke vluchtelingen op een bepaalde locatie worden opgevangen. Daar heeft de gemeente geen invloed op. Alleenstaande minderjarige asielzoekers worden op andere locaties opgevangen waar meer begeleiding beschikbaar is.
De groep blijft niet hetzelfde. Er vertrekken mensen uit de opvanglocatie bijvoorbeeld omdat ze een verblijfsvergunning hebben gekregen en doorstromen als statushouder en een woning hebben gekregen. Er zijn ook mensen die vertrekken naar het land van herkomst of elders, als hun asielaanvraag is afgekeurd. Op de vrijgekomen plekken komen nieuwe asielzoekers.
De bewoners van het asielzoekerscentrum maken gebruik van de medische voorzieningen van het COA, spoed- of noodgevallen uitgezonderd.
De gemeente Drechterland moet vanuit de Spreidingswet minimaal 125 asielzoekers opvangen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bekijkt een keer in de twee jaar hoeveel plekken een gemeente beschikbaar moet stellen.
Om voorbereid te zijn op veranderingen in de toekomst, heeft de gemeente ervoor gekozen om een buffer van vijftig extra personen aan te houden. Zo gebeurt het nu dat veel statushouders in asielzoekerscentra verblijven, omdat zij niet kunnen doorstromen naar een eigen woning. Hierdoor is er in de azc’s minder plek voor asielzoekers. En moeten meer asielzoekers worden verspreid over nieuwe opvanglocaties in Nederland.
Locatie
Op dit moment werken we aan een plan waarin onder andere de plek van de ingang van het asielzoekerscentrum wordt meegenomen. Als de fase van het plannen maken is afgerond, informeren we de bewoners van de gemeente over de uitkomsten.
De opvanglocatie in Drechterland is een kleine opvanglocatie. Dit houdt in dat bewoners er moeten kunnen slapen, douchen, koken en eten. Afhankelijk van de vorm, het aantal bewoners en samenwerking met andere partijen zoals VluchtelingenWerk, maakt het COA de inschatting wat er op de locatie minimaal nodig is voor de opvang.
Dat weten we nog niet. De bebouwing komt aan de orde bij de omgevingsvergunning.
(Verkeers)veiligheid en leefbaarheid
We begrijpen dat het beeld ontstaat dat de situatie rond een asielzoekerscentrum onveilig is. De incidenten rond een asielzoekerscentrum krijgen veel aandacht in de media. Graag benadrukken we dat uit onderzoek is gebleken dat er feitelijk niet meer problemen zijn in een gemeente met een azc dan in gemeenten zonder azc. Daarnaast is de locatie in Hoogkarspel een kleinschalige opvanglocatie en geen groot aanmeldcentrum met veel mensen waar de kans op incidenten groter is. Mocht er overlast ontstaan, dan kijken we – samen met het COA- welke maatregelen we nemen om de overlast aan te pakken.
De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid van onze inwoners. Wij nemen signalen over eventuele onveilige situaties zeer serieus. Daarnaast heeft de burgemeester regelmatig overleg met de politie over alle zaken op het gebied van veiligheid en openbare orde in onze gemeente. Als het nodig is, nemen we maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk dat mensen zich niet gaan vervelen en hun tijd zinvol kunnen invullen. Denk dan aan boodschappen doen, koken, taallessen en werk.
Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid in een opvanglocatie. Op locaties boven de 100 bewoners (zoals in Hoogkarspel) wordt permanente beveiliging ingezet. Het gebruik van camera’s is aan veel eisen gebonden in verband met privacywetgeving. Dat wordt verder bekeken bij de bouw van het asielzoekerscentrum.
Op dit moment werken we aan een plan waarin onder andere de verkeersveiligheid, verlichting en de aanleg van een fiets- en voetpad op de Wijzend worden meegenomen. Tijdens de inloopbijeenkomst in november 2024 hebben bewoners hun zorgen geuit over de verkeersveiligheid. We nemen alle opmerkingen mee bij het maken van de plannen. Wanneer de fase van het plannen maken is afgerond, informeren we de bewoners over de uitkomsten.
Integratie: werken en onderwijs
Als de bewoners in het opvangcentrum komen, kunt u zich voor vrijwilligerswerk aanmelden bij Vrijwilligerspunt Westfriesland en het COA.
We onderzoeken de mogelijkheid voor een klankbordgroep. Deze groep kan bijvoorbeeld meedenken over de verschillende belangen, de inpassing van de locatie in de omgeving, het bespreekbaar maken en draagvlak vergroten bij de komst van de beoogde opvanglocatie. We kijken in samenwerking met het COA hoe de inrichting van de klankbordgroep gerealiseerd kan worden. Daarnaast onderhouden we nauwe contacten met de direct omwonenden en ondernemers.
Na een half jaar in Nederland, mogen asielzoekers werken. Uit onderzoek blijkt dat asielzoekers beter en sneller integreren wanneer zij (betaald) aan het werk zijn. De gemeente Drechterland gaat dan ook kijken hoe asielzoekers makkelijker aan werk kunnen komen.
Asielzoekers die werken, betalen een eigen bijdrage van de opvangkosten. Zij mogen nog wel steeds in de opvanglocatie van het COA wonen.
Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Dus ook kinderen van asielzoekers. Deze kinderen gaan zo snel mogelijk naar school. In ieder geval binnen 3 maanden nadat ze in Nederland zijn aangekomen. De opvanglocatie, de gemeente en scholen gaan zo snel mogelijk met elkaar in gesprek. Samen zorgen zij ervoor dat kinderen die op de opvanglocatie verblijven naar school kunnen. De kinderen komen eerst in een internationale schakelklas en gaan daarna naar de reguliere basisschool of het voortgezet onderwijs als ze ouder dan 12 jaar zijn.
Asielzoekers wonen en leven zelfstandig in een azc. Ze doen hun huishouden, brengen hun kinderen naar school en gaan naar gesprekken met bijvoorbeeld de IND, COA en Vluchtelingenwerk. Daarnaast bereiden zij zich voor op hun toekomst met programma’s of vrijwilligerswerk op de locatie.
Activiteiten
In het azc kunnen asielzoekers ook meedoen met activiteiten die het COA met samenwerkingspartners en bewoners organiseert. Als asielzoekers actief zijn, voelen zij zich beter. Bovendien kunnen zij sociale contacten opdoen en vaardigheden ontwikkelen, zoals Nederlands spreken. Denk aan sporten, muziek maken, gezamenlijk eten of naar een taalcafé gaan. Voor kinderen is er op elk azc een aanbod van sport, spel, kunst en muziek. In vrijwel elk azc is een recreatiezaal waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Volwassenen en kinderen kunnen ook lid worden van plaatselijke verenigingen of sportclubs. En meedoen aan een Maatjesproject in de buurt.
Planning en proces
De opvanglocatie blijft in principe 5 jaar.
Elke gemeente in Nederland is verplicht om asielzoekers op te vangen. Dat staat in de Spreidingswet. Daartegen kunt u geen bezwaar maken.
Bent u het niet eens met de locatie van het opvangcentrum, dan kunt u daar wel bezwaar tegen maken en beroep indienen. Het COA vraagt bij de gemeente een omgevingsvergunning aan om op een bepaalde locatie een opvangcentrum te bouwen. De gemeente handelt deze aanvraag af. U kunt tijdens het proces van de vergunningaanvraag bezwaar indienen en in een later stadium beroep aantekenen.
Een opvanglocatie moet voldoen aan eisen op het gebied van beschikbaarheid, betaalbaarheid en veiligheid op en rond het terrein. Ook moet het goed bereikbaar zijn en wordt rekening gehouden met beschikbare voorzieningen als water, gas, elektriciteit en riolering. Vanwege deze eisen zijn er in Drechterland weinig locaties die geschikt zijn. Door de voorgenomen woningbouwontwikkeling in Hoogkarspel Zuid is een deel van het weiland tussen de Zuiderwijzend en de Slimweg nu in beeld als voorkeurslocatie. Samen met het COA werken we de plannen voor de opvanglocatie de komende periode verder uit.
Het Rijk betaalt de opvang van asielzoekers en niet de gemeente. De gemeentelijke belastingen worden door deze kosten niet hoger.
Omdat de opvang voor 5 jaar is, heeft dit geen blijvend effect op de omgeving. Daarom is een aanpassing van de WOZ-waarde niet aan de orde.
Nee. Dit beleid is met een wet (de Spreidingswet) vastgesteld door de landelijke overheid. De gemeente is uitvoerder van de wet.
Informatievoorziening
We nemen de reacties en zorgen van bewoners mee bij de verdere invulling van de opvanglocatie en geven dit ook door aan het COA. Ook hebben we deze lijst met vragen en antwoorden aangevuld met veel gestelde vragen van bewoners tijdens de inloopbijeenkomst.
U kunt uw vraag per e-mail stellen aan de gemeente.